آفات و بیماری های گیاهی, بلاگ

سفیدک پودری جالیزی Powdery Mildew

معرفی

سفیدک پودری از بیماری های مهم جالیزی در نواحی معتدل و نسبتا خشک است. این بیماری در اغلب نقاط جالیزکاری کشور بخصوص نقاط گرم و خشک و کم باران شیوع دارد و منجر به خسارت قابل توجهی به محصولات جالیزی می شود. علائم این بیماری به روی تمامی محصولات به استثنای فلفل گلخانه ای به شکل لکه های آرد آلود روی برگ و ساقه می باشد. علائم سفیدک پودری رو فلفل گلخانه ای بسیار شبیه به علائم سفیدک دروغین (سرخه) است. وجود لکه های زرد رنگ بر روی سطح و پوشش سفید رنگ در محل لکه های زرد در پشت برگ از علائم سفیدک پودری فلفل است. از این رو شناسایی نوع بیماری در فلفل نیاز به بررسی های میکروسکپی دارد.

شرایط شیوع آفت

شرایط بهینه برای گسترش بیماری سفیدک پودری دمای 20 تا 25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 80 تا 95 درصد می باشد و شدت نور کم موجب تکثیر و اسپورزایی بیشتر آن می شود.

دمای بالای 33 درجه سلسیوس موجب از بین رفتن کنیدی های سفیدک پودری و وجود آب آزاد موجب کاهش جوانه زنی کنیدی ها می شود.

کنترل

  • حذف علف های هرز و میزبان های اولیه بیمارگر .
  • کاشت ارقام مقاوم .
  • اجتناب از آب یاری زیاد برای کاهش رطوبت.
  • سه فاکتور اساسی برای گسترش این بیماری رطوبت بالا ، تراکم بوته ها و عدم تهویه مناسب می باشد لذا با بهینه کردن محیط اطراف گیاه می توان این بیماری را کنترل کرد. گسترش این بیماری در مناطقی که سایه اندازی بیشتری دارند نسبت به مناطقی که نور بیشتری دریافت میکنند بیشتر است، از این رو گیاهانی که در سایه کشت شده اند نیاز به مراقبت بیشتری دارند. به طور کلی هر سه اندام های گیاه به منظور حذف بیمارگر و انجام تهویه بهتر و نوردهی مناسب در کنترل بیماری موثر است.
  • استفاده از سموم شیمیایی.

الف-برای اولین سم پاشی از سموم قارچ کش آلی با دوز توصیه شده استفاده می شود. برای این منظور از قارچ کش های استوربی (کرززوکسیم متیل 50%wp) به مقدار 200 گرم در هکتار ، قارچ کش توپاس به مقدار 0.125 لیتر در هزار لیتر آب، قارچ کش بلکیوت به مقدار 1 کیلوگرم در هکتار.

ب- سم پاشی دوم به فاصله زمانی 5 تا  7 روز بعد از سم پاشی اول می باشد. قبل از سم پاشی دوم گسترش بیماری در گلخانه ارزیابی کنید، برای این کار چند نمونه برگ را به طور جداگانه انتخاب و بررسی کنید چنانچه لکه های جدید در مقایسه با لکه های قبلی مشاهده شد از قارچ کش های آلی و اگر لکه های جدید دیده نشد از قارچ کش های سولفور 80%DF به مقدار 3 تا 4 کیلوگرم در هکتار، قارچ کش کالیبان 80%SP به مقدار  کیلوگرم در هکتار استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید