شرح بیماری
بیماری سفیدک دروغی یا داخلی که در بین گلخانه داران به سرخک یا سرخه نیز معروف است؛ از مهم ترین بیماری هایی است که در گلخانه ها شایع بوده و خسارت فراوانی را به گلخانه داران وارد می کند. این بیماری حداقل به مدت یک ماه تولید خیار را متوقف می کند و در هوای گرم و مرطوب گلخانه چنانچه بوته ها تحت تنش هوای گرم در روز و سرد در شب قرار گیرد؛ بوته ها سریعا آلوده می شوند. آلودگی ابتدا روی برگ های مسن به صورت لکه های چند ضلعی با رنگ سبز کم رنگ می باشد.
پس از مدت کوتاهی این لکه ها به رنگ زرد و قهوه ای در می آید. در پشت برگ و دقیقا در محل علائم زردی، پوشش خاکستری رنگی مشاهده می شود که همان قارچ عامل بیماری است. با پیشرفت بیماری برگ ها خشک شده و می ریزند و میوه ها نیز در اثر آلودگی بد شکل و بدطعم می شود.
دمای مناسب برای گسترش بیماری 22_15 درجه سیلسیوس و رطوبت مورد نیاز بالای 90 درصد می باشد. لذا در صورت وجود آب روی شاخه و برگ یا استفاده از سیستم های مه پاش در گلخانه، شرایط برای بیماری فراهم میشود.
آلودگی توسط تهویه و ابزار و ادوات و کارگران در بین ردیف ها انتشار می یابد.فقر عناصر غذایی(پتاس،روی،مس و منیزیم) موجب حساسیت گیاه و گسترش بیماری می شود.
کنترل
- بهبود زهکشی خاک،رعایت تناوب زراعی،کنترل علف های هرز
- کاشت ارقام مقاوم
- عدم کشت متراکم بوته
- با توجه به اینکه ممکن است بیمارگر زمستان را به صورت فرم جنسی در بقایای گیاهی در داخل خاک سپری کند،قرار دادن تشت اهک در محل درب ورودی گلخانه جهت ضدعفونی کفش ها،مثمر ثمر خواهد بود.
- تهویه مناسب گلخانه جهت کاهش رطوبت
- رعایت دور و میزان آبیاری و خودداری از آبیاری در هنگام شب
- تقویت بوته ها با کودهای حاوی فسفر و پتاس و استفاده نکردن از کودهای ازته تا حد امکان
- هرس برگ های آلوده در مراحل اولیه بیماری و معدوم کردن آن ها
- مصرف قارچ کش های اکسی کلور مس،بردوفکس، متالا کسیل در کنترل بیماری مؤثر هستند. پاشش قارچ کش های اینفینیتو و رانمن نیز به محض مشاهده اولین علائم بیماری توصیه شده است. رعایت تناوب در استفاده از قارچ کش ها ضروری است.