NPK چیست؟
این سه عدد در کودها نشان دهنده ارزش مواد غذایی اصلی مورد نیاز گیاهان است.
این مواد غذایی اصلی شامل نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) است که در کنار یکدیگر مقیاس NPK را میسازند.
هرچقدر مقدار این عدد بالاتر باشد یعنی ارزش آن ماده در کود بیشتر است. مثلا کودی که بر روی آن از چپ به راست بیست-پنج-پنج نوشته است نیتروژنی چهار برابر بیشتر از فسفر یا پتاسیم دارد یا مثلا کودی که بر روی آن نوشته 20-20-20 یعنی ارزش تمام مواد غذایی در آن دو برابر بیشتر از حد استاندارد (10-10-10) است.
این اعداد برای محاسبه مقدار ماده مغذی در انواع کود گیاهان آپارتمانی استفاده میشود. مثلا کودی که 10-10-10 است یعنی در هر یک کیلوگرم از این کود 100 گرم نیتروژن، 100 گرم فسفر و 100 گرم پتاسیم است و باقی آن از مواد بی خطر و بی ضرر تشکیل میدهد یا مثلا اگر به 400 گرم نیتروژن نیاز دارید و کود شما 20-20-20 است باید دو کلیوگرم از کود مورد نظر را استفاده کنید تا به چهارصد گرم مورد نظر برسید.
برخی کودها ممکن است یکی از این سه ماده را نداشته باشند در این حالت بر روی بسته بندی به جای آن 0 گذاشته میشود.
مقیاس NPK باید بر روی تمام کودها نوشته شده باشد چه کود شیمیایی باشد چه ارگانیک.
چرا مقیاس NPK مهم است؟
حالا که معنی این اعداد بر روی کودها را فهمیدید باید متوجه شویم که اهمیت آنها برای گیاهان چیست. تمام گیاهان نیاز به نیتروژن، فسفر و پتاسیم دارند تا بتوانند رشد کنند. اگر یکی از این سه ماده وجود نداشته باشد گیاه آسیب میبیند. در مصرف کود رشد گیاه بد نیست موارد زیر را بدانید.
نیتروژن (N): این عنصر غذایی مورد نیاز برای رشد برگها در گیاه است.
فسفر (P): این ماده غذایی اساسی برای رشد ریشهها و گل یا میوه دادن گیاه است.
پتاسیم (K): یک ماده مغذی برای اینکه عملکرد کلی گیاه به خوبی انجام شود.
دانستن معنی مقیاس NPK کمک میکند تا بتوانید کود مناسب و مقدار مناسب را برای گیاه خود انتخاب کنید.
مثلا اگر یک سبزی برگدار را پرورش میدهید شاید دلتان بخواهد با افزایش نیتروژن برگهای بیشتری از گیاه بگیرید و از فسفر کمتری استفاده کنید تا گل کمتری بدهد.
چطور کود را رقیق کنیم؟
کوددهی گیاهان آپارتمانی باید مطابق دستورالعمل درج شده روی بسته کود انجام شود. حالا بیایید ببینیم چطور باید یک کود پودری را در آب رقیق کنیم. این کار را با مثالی برای کود پودری 20-20-20 انجام میدهیم.
این کود تقویتی گیاهان آپارتمانی بسیار متوازن و کامل است و برای اکثر گیاهان خانگی مفید است. باید توجه کنید که گیاه خانگیای که در گلدان زندگی میکند مقدار کود متفاوتی نسبت به گیاهی که در باغچه زندگی میکند نیاز دارد.
اکثر گیاهان خانگی به کوددهی ماهانه در فاصله بهار تا پاییز نیاز دارند اما بهتر است نوع خاص گیاه خود را بررسی کنید زیرا کوددهی بیش از حد میتواند باعث تشکیل نمک در خاک شود و سوختن ریشهها و برگهای گیاه شود.
رقیق کردن کود 20-20-20
یک ظرف مناسب را با حدود 4 لیتر آب پر کنید.
یک قاشق چایخوری از پودر کود 20-20-20 را به ازای هر چهار لیتر آب اضافه کنید و آن را کامل به هم بزنید تا پودر کاملا در آب حل شود. این نسبت کود و آب برای اکثر گیاهان خانگی مناسب و بی خطر است اما برخی گیاهان ممکن است به کودی نیاز داشته باشند که دو برابر یا چهار برابر بیشتر رقیق شده باشد. به همین خاطر بهتر است نیاز خاص گیاه خود را بررسی کنید.
محلول آماده شده را به جای یک نوبت آبدهی و به همان انداره که به گیاه آب میدادید بر روی خاک گیاه بریزید و اجازه دهید از زیر گلدان خارج شود.